Toeristen in New York moeten dezer dagen niet gek opkijken als ze zien hoe de politie in het centrum van de stad Elmo, Koekiemonster of Spider-Man in de boeien slaat. De stad is de overlast namelijk zat van mensen die zich in een pak van de bekende tv-helden hullen en zogenaamd voor de lol op de foto gaan met toeristen.
Veel van de artiesten blijken zich alleen maar te verkleden om bezoekers soms op agressieve manier geld af te troggelen en dat is niet de bedoeling.
De politie is daarom een actie begonnen om dat de kop in te drukken, meldde de Britse krant The Guardian woensdag.
Incident met Spider-Man
Met de boosheid van een Spider-Man bereikte het slechte gedrag onlangs een piek. Hij sloeg een politieman afgelopen zaterdag op de neus.
De agent wilde een ruzie beëindigen van Spider-Man met een vrouw die hem 1 dollar had gegeven. Dat was niet genoeg naar de smaak van de verklede superheld. Hij accepteerde alleen briefjes van 5, 10 of 20, zei hij. Na de stomp op de neus werd Spider-Man in de boeien geslagen.
Eerder waren er al klachten over een Koekiemonster die een 2-jarig jongetje zou hebben geduwd, een Elmo die anti-semitische teksten uitkraamde en een man verkleed als Woody uit Toy Story die vrouwen betastte.
Kun je dit reguleren?
"Het is te ver gegaan'', vindt burgemeester Bill de Blasio. "Het is tijd om stappen te nemen om dit te reguleren." Juristen zetten vraagtekens bij de actie van de politie. Zij wijzen erop dat zij als straatartiesten beschermd worden door wet op de vrijheid van meningsuiting.
"Als politici oproepen om mensen in een kostuum te reguleren, is dat zinloos", zegt Jonathan Turley, rechtsgeleerde aan George Washington University tegenover The Guardian. "Je hebt mensen op Wall Street die de wet dan overtreden, and mensen in Armani-pak onderwerpen we ook niet aan speciale regels."
Immigranten
De mensen in de pakken van superhelden en andere bekende figuren zijn doorgaans immigranten die de Engelse taal niet machtig zijn. Ze werken een uur of zeven achter elkaar en verdienen zo'n 50 tot 250 dollar per dag.
Lees ook dit indringende verslag op Business Insider van de Colombiaanse fotografe Joana Toro, die anderhalf jaar lang verkleed als Hello Kitty op Times Square doorbracht. Zo werd ze vrienden met enkele collega-verkleders en kreeg ze een inkijkje in de soms schimmige wereld van de 'tv-helden'.
Bron: Z24/ANP
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl